Lichtletters van de Eetkaamer

Wat is Steppegras?

Steppegras bestaat uit een stuk vlees of vis begoten met een royale portie saus en daarbovenop een berg dunne frietjes. Deze frietjes worden gesneden op een dikte van 4 mm. Dat maakt ze lekker knapperig.

Het vlees- of visgerecht mag gekozen worden naar eigen smaak. Dus heb je zin om lekker te kluiven? Kies dan bijvoorbeeld voor spareribs onder de berg dunne frietjes. Meer zin in een mals stukje vlees? Ook dat is mogelijk! Kies bijvoorbeeld voor een stuk kipfilet of een heerlijke varkenshaas. Bij enkele gerechten is het ook mogelijk om de saus te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld bij de kogelbiefstuk kiezen tussen pepersaus, kruidenboter of champignonsaus.

De naam ‘Steppegras’ is een beschermd merk en komt uit België. Om dit te mogen verkopen moet je als restauranthouder een licentie aankopen en het gerecht aanbieden zoals hierboven is beschreven.

De geschiedenis

Al in de jaren ’60 werd Steppegras bedacht door de Vlaamse chef-kok Jean Ceustermans. Hij wilde een variant maken op de Belgische klassieker ‘Biefstuk-friet’ en dat werd dus Steppegras. Omdat hij die avond een Russische clown op bezoek had, werd het gerecht ‘Steppegras van de taiga’ genoemd.
In 1970 opende hij een restaurant in Leopoldsburg en vanaf toen werd het gerecht een enorm succes. Het was namelijk het perfecte dronkemansvoer voor de jongemannen die in die tijd in dienst moesten.

Nog steeds kun je in Leopoldsburg het originele gerecht krijgen. Eén keer per jaar wordt door de zoon van Jean Ceustermans namelijk ‘Steak en Steppegrasdag’ voor de fans van de berg dunne frietjes.

Foto van de Speelkaamer
Foto van de Eetkaamer. Kom langs om het feest bij de Eetkaamer mee te vieren!

Steppegras bij de Eetkaamer

Bij de Eetkaamer verkopen we ook Steppegras! Hiervoor hebben we dus de licentie aangekocht en daarom mogen we het verkopen op de manier zoals het door Jean Ceustermans bedacht is.
De berg dunne frietjes is bij ons te combineren met allerlei heerlijke stukken vlees, zoals kipsaté, varkenshaas of Belgisch stoofvlees. Maar ook met vis, zoals zalm of gamba’s is de Steppegras te combineren.

Benieuwd naar wat je nog meer bij de Eetkaamer kunt eten? Bekijk hier onze menukaart.